Και φυσικά αναφέρομαι στο στάδιο, όπου μετά από ένα διαζύγιο, η έννοια της συντροφικότητας, για μία γυναίκα, αποκτά μία άλλη διάσταση! Φαντάζει κάτι δύσκολο, έως και ακατόρθωτο.
Θα μπορέσω να ξαναφτιάξω τι ζωή μου;
Τι θα σκέφτεται ο κόσμος για εμένα;
Πως θα μπορέσω να βρω έναν σύντροφο;
Πολλές ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες συναισθηματικές διακυμάνσεις φορτώνουν μία γυναίκα.
Η κοινή γνώμη
Το «τι θα πει ο κόσμος» δυστυχώς είναι μια πολιτισμική κληρονομιά που μας ακολουθεί, και μας διαμορφώνει. Στις περισσότερες οικογένειες, η γνώμη του κόσμου αποτελεί παράγοντα για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις εντός της οικογενείας.
Μία γυναίκα λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει το στίγμα ενός διαζυγίου. Σαν μία βαριά κληρονομιά που λανθασμένα θα θεωρήσει η ίδια, πως θα την κρατήσει δέσμια σε ένα παρελθόν, θα την ακολουθεί και θα την χαρακτηρίζει.
Ένα διαζύγιο συντελείται από πολλούς παράγοντες. Σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και οι δύο σύντροφοι για τις επιλογές τους μέσα στον γάμο και τους λόγους οι οποίοι τους οδήγησαν στην λύση αυτού. Διαφορετικές προσδοκίες, παντοδυναμία, έλλειψη ανοχής σε δύσκολες συνθήκες, έλλειψη εμπιστοσύνης, άσκηση ελέγχου και φυσικά η έλλειψη επικοινωνίας και η συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, είναι μερικοί από αυτούς.
Είναι λάθος να γαλουχιζόμαστε με την εντύπωση, ότι θα πρέπει να μείνουμε, αυτό τιμωρητικά εγκλωβισμένοι στη μοναξιά μας, έπειτα από την "αποτυχία" ενός γάμου!
Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθεί το τραύμα, και υποστήριξη, όχι κριτική.
Χρειάζεται χρόνος για να ξαναβρεί μια γυναίκα τα πατήματα της, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της. Να μπορέσει να διαχωριστεί από την γνώμη των άλλων και να αποφασίσει η ίδια αν θέλει και αν μπορεί να μπει σε μία νέα σχέση. Και για να μπορέσει να ευδοκιμήσει σε μία σχέση, η εαυτοεικόνα της θα παίξει κεντρικό ρόλο.
Αν εκείνη φαντασιώνεται πως κανείς δεν θα επιλέξει να συμπορευτεί μαζί της, αυτό θα καθορίσει και τις επιλογές της. Επιλογές μη διαθέσιμων συντρόφων, σαν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που θα την επιβεβαιώνει κάθε φορά πως δεν είναι ικανή και επαρκής να μπει σε μία νέα, υγιή συντροφική σχέση.
Υπάρχει λοιπόν ζωή μετά τον γάμο και οι επιλογές που θα κάνει αφορούν αποκλειστικά εκείνη. Το αν είναι έτοιμη και διαθέσιμη να μπει σε μία νέα σχέση, οι προσδοκίες της και οι αντοχές της είναι ζητήματα που πρέπει να θέσει η ίδια πρώτα από όλα στον εαυτό της. Να διερευνήσει τα όρια της και τους στόχους της και να δώσει χρόνο στον εαυτό της να επεξεργαστεί τις αλλαγές που βιώνει και να φαντασιωθεί ένα μέλλον που θα την ικανοποιεί και θα την ολοκληρώνει!
Μαρία Φούντα Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη
6945494044 www.mariafounda.com
Comments