top of page

Όσα μέσα μου φωνάζουν - Πρόταση βιβλίου

Το βιβλίο της Ελίνας Αμπατζόγλου, «Όσα Μέσα μου Φωνάζουν», από τις εκδόσεις iWrite, είναι είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, που ίσως μέσα από τις σελίδες του να καταφέρεις και εσύ να δώσεις φωνή σε όλα εκείνα που μένουν σιωπηλά.


Όλα προκύπτουν από κάπου…


Όπως πολύ εύστοχα μας περιγράφει η συγγραφέας. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας πηγάζουν από κάπου. Και έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο να μας ικανοποιήσουν και να μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις. Το ερώτημα όμως είναι το αν έχουμε μάθει να τις ακούμε. Αν έχουμε μάθει να τις αναγνωρίζουμε. Όλα προκύπτουν από κάπου, αλλά για να πάρουν σάρκα και οστά, χρειάζεται και εμείς να πιστέψουμε σε εκείνα. Να έχουμε χώρο να δούμε, να ακούσουμε, να επεξεργαστούμε και να αποδεχθούμε.


Η μοναξιά


«Ίσως για αυτό τους ζήλευα…

γιατί όχι μόνο αποζητούν τη μοναξιά,

αλλά γιατί μπορούν και να την απολαύσουν,

γιατί για αυτούς, η μοναξιά δεν αποτελούσε το πρόβλημα

αλλά τη λύση.»


Ελίνα Αμπατζόγλου

Η έννοια της μοναξιάς αναφέρεται στην υποκειμενική αίσθηση του ατόμου και όχι στον αριθμό των διαπροσωπικών μας σχέσεων!


Πολλές φορές μεταφράζεται από την ασυνείδητη ανάγκη μας για αναγνώριση και αποδοχή από τον άλλο η οποία μοιάζει να μην έρχεται η εμείς να μην μπορούμε να την αναγνωρίσουμε.


Παρόλα αυτά μοιάζει να μην την αντέχουμε. Μοιάζει να θαυμάζουμε όλους εκείνους που αντέχουν να είναι μόνοι, και να στερούμε από τον εαυτό μας το δικαίωμα και την επιλογή μίας βαθύτερης επαφής με τις ανάγκες μας γιατί μοιάζει τρομακτικό.


Μέσα από τα μάτια των άλλων


«Όσο επιμένουμε να κοιτάμε τον λάθος καθρέφτη,

τόσο περισσότερο θα παραμένουμε

στην παραμορφωμένη εικόνα του εαυτού μας.»


Ελίνα Αμπατζόγλου


Μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε αν τελικά είμαστε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό, ή αν έχουμε επαναπαυθεί σε μία φαντασίωση για να καταφέρουμε να γίνουμε αποδεκτοί. Αν εκείνο το ανεπαρκές ή διαστρεβλωμένο καθρέφτισμα από τους πρώιμους φροντιστές μας, επιμένει να μας καταδιώκει μέχρι σήμερα.


Ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;


«Η παρουσία μίας ανάγκης δημιουργεί έλλειψη,

ενώ η απουσία πληρότητα»


Ελίνα Αμπατζόγλου


Όπως αναφέρει και η συγγραφέας, ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Οι ανάγκες μας τρομάζουν, γιατί απαιτούν από εμάς. Όταν φαντασιωνόμαστε πως είμαστε επαρκής με τα λίγα που μας δίνουν, και δεν έχουμε προσδοκίες, τότε συμβιβαζόμαστε με μία στείρα καθημερινότητα, αρνούμενοι να δώσουμε φωνή σε όλα εκείνα που φωνάζουν μέσα μας.


Πρόκειται για ένα αφυπνιστικό βιβλίο αυτοβοήθειας, που στις σελίδες του, ίσως καταφέρουμε να δώσουμε φωνή σε όσα σιωπούν μέσα μας.



Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Pgd

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

6945494044



84 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page