top of page

Οι Φυλακές της Παιδικής μας Ηλικίας - Πρόταση Βιβλίου

Το βιβλίο της Alice Miller, "Οι Φυλακές της Παιδικής μας Ηλικίας", από τις εκδόσεις Ροές, οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βιβλιοθήκης κάθε ειδικού ψυχικής υγείας. Ένα βιβλίο με ευανάγνωστο κείμενο, που καταφέρνει να ρίξει φως στις αθέατες πλευρές της παιδικής μας ηλικίας.


«Χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε,

ακολουθώντας μία μακροχρόνια διαδικασία,

να ανακαλύψουμε τη δική μας προσωπική αλήθεια,

μία αλήθεια που μπορεί να μας προκαλέσει πόνο,

πριν μας προσφέρει μία νέα αίσθηση ελευθερίας.»


Alice Miller


Το Δράμα του Προικισμένου Παιδιού


Με τον τίτλο αυτό η συγγραφέας απευθύνεται σε εκείνα τα παιδιά, τα οποία επιβίωσαν της κακομεταχείρισης και προσαρμόζονται και επιβιώνουν σαν να έχουν ένα χάρισμα. Ίσως στην πρώτη ανάγνωση του τίτλου, κάποιος να παρασυρθεί σε σκέψεις και εκτιμήσεις πως ίσως να αφορά εκείνα τα παιδιά με τα ιδιαίτερα ταλέντα. Διαβάζοντας το βιβλίο, γρήγορα ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει το ένα και μοναδικό ταλέντο των παιδιών που προσαρμόζονται στις ανάγκες των γονέων για να επιβιώσουν.


Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε εκείνα τα παιδιά, που κατακτούν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να καλύπτουν την συναισθηματική ανεπάρκεια των φροντιστών τους. Τα παιδιά έχουν ως ρόλο τους να απαλύνουν τη συναισθηματική ανασφάλεια των γονέων τους. Και αυτό με ένα ασυνείδητο αντάλλαγμα! Να θυσιάσουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, ώστε να κερδίσουν την αγάπη το γονέων τους.


Μέσα από τη θυσία του πραγματικού τους εαυτού, ως παιδιά, ζουν στο μεταίχμιο ενός ψευδή εαυτού. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων, για να ξορκίζουν την αίσθηση της μοναξιάς. Να απαλύνουν τον φόβο τους, και να νιώθουν πως ζουν.


«Οι ρίζες της ζωής ενός ατόμου,

βρίσκονται στην παιδική ηλικία,

και οι εμπειρίες από την παιδική ηλικία,

διαμορφώνουν την ταυτότητα του ατόμου»


Alice Miller


Ο «Φαύλος Κύκλος της Περιφρόνησης»


Η Alice Miller, αναφέρει πως τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας, μας καθορίζουν και μας καθοδηγούν. Διαμορφώνουν την ταυτότητα και της επιλογές μας. Μας προσκαλεί ως ενήλικες να αναλογιστούμε την παιδική μας ηλικία, και να αναγνωρίσουμε μέσα από τα βιώματα μας, το μοτίβο της ζωής μας ως ενήλικες. Αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ευθύνη μας να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο, ακόμα και αν αυτή η λύτρωση, είναι μία επίπονη διαδικασία.


Στόχος της είναι, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, να μπορέσει να μας αποκαλύψει τι μπορεί να μας συνέβη όταν είμασταν παιδιά. Να καταφέρουμε να πάρουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τους γονείς μας. Να συμφιλιωθούμε με όσα ζήσαμε αντί να τα αποφεύγουμε. Να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να μας κρατήσει δέσμιους, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Να βρούμε την ευκαιρία, αυτή τη φορά να κάνουμε εμείς μία επιλογή για τον εαυτό μας.


Ο δρόμος της Ψυχοθεραπείας


Παρόλο που είναι ένα καθαρά επιστημονικό βιβλίο, ο τρόπος γραφής του είναι απλός, κατανοητός και κάθε γραμμή του αγγίζει τον αναγνώστη. Είτε το διαβάζεις από τη πλευρά του ψυχοθεραπευτή, είτε ως ένας απλός αναγνώστης που αντέχει να μπει βαθύτερα στο ταξίδι της αυτογνωσίας, θεωρώ πως θα ανακαλύψεις πτυχές που ίσως ήταν για καιρό στο σκοτάδι. Σαν επαγγελματίας, είναι ένα βιβλίο που ανατρέχω συχνά, βρίσκοντας απαντήσεις, στα ερωτήματα των θεραπευόμενων μου. Καθώς όλοι μας κρύβουμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας στα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας, οι ταυτίσεις είναι πολλές, και οι απαντήσεις λυτρωτικές.


Η Alice Miller απλόχερα μας δίνει το κλειδί.

Το αν θα ξεκλειδώσουμε την πόρτα της αλλαγής, αν θα αντέξουμε τον πόνο και τον συμβιβασμό για να οδηγηθούμε στην αποδοχή είναι μία δική μας ευθύνη.


Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Pgd

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

6945494044





431 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page