top of page

Θεραπεύοντας την Ψυχή - Πρόταση Βιβλίου

Σίγουρα ο τίτλος "Θεραπεύοντας την Ψυχή" από τις εκδόσεις Ιβίσκος, μου κέντρισε το ενδιαφέρον, από επαγγελματική άποψη. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες και ανακαλύπτοντας πως επρόκειτο για μελέτες περίπτωσης παρασύρθηκα με κάθε του σελίδα.



Η ψυχαναλυτική διαδικασία μπορεί να περιγράφει

ως διαδοχή λέξεων που διασταυρώνονται με τον πόνο του ασθενή

και οι οποίες, με την απαραίτητη επιθυμία, σαφήνεια και θάρρος,

μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη μιας αλήθειας,

η οποία μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή ενός υποκειμένου.

Gabriel Rolon


Ο Gabriel Rolon, διάσημος ψυχαναλυτής της Λατινικής Αμερικής, όπως ανακάλυψα αργότερα, αποτέλεσε για εμένα μία ευχάριστη έκπληξη. Ο τρόπος που αγκαλιάζει και σε προσκαλεί να ταξιδέψεις μέσα από την οπτική και τη σκέψη του στις ιστορίες των ασθενών του, για εμένα προσωπικά ήταν καθηλωτικός. Χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, κατανοητή και από τον πιο απλό αναγνώστη, είναι ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης, αλλά και τη μαγεία του ψυχαναλυτικού ταξιδιού!


Δίνοντας μία ανθρώπινη υπόσταση στον θεραπευτή, παραμένοντας ειλικρινής και δίνοντας απλόχερα στον αναγνώστη τα συναισθήματα, τις σκέψεις και του προβληματισμούς του, η ψυχαναλυτική διαδικασία παίρνει μία οικεία μορφή.


Περιγράφει πέντε μελέτες περιπτώσεων που συνάντησε στο γραφείο του. Πέντε τόσο διαφορετικές ιστορίες, που κάθε μία σε παρασύρει και σε προσκαλεί να ταυτιστείς. Από την άλλη προσπαθώντας να κρατήσω και τον ρόλο του επαγγελματία, κάθε περιγραφή, κάθε σκέψη του θεραπευτή για μένα ήταν μία υπενθύμιση πώς κάθε άνθρωπος στο θεραπευτικό δωμάτιο αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Κάθε ιστορία είναι μοναδική. Όπως και η σχέση μας με κάθε θεραπευόμενο.


Ποτέ δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για λογαριασμό του ασθενή,

ούτε να θεωρούμε κάτι δεδομένο.

Ο καθένας είναι μια ιστορία υπέροχη και αδιανόητη.

Gabriel Rolon


Μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε και να γίνουμε μέλη αυτών των συνεδριών. Ανοίγει απλόχερα τη πόρτα της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, και προσκαλεί τον αναγνώστη να γίνει μέρος της. Και να βρει χώρο, κάπου μέσα στο δωμάτιο, να ταυτιστεί, να θυμώσει, να συγχωρήσει και να αναζητήσει τη δική του λύτρωση. Αρκεί να είναι διαθέσιμος να εμπιστευτεί την ψυχαναλυτική διαδικασία και να επιτρέψει έναν συνοδοιπόρο στο εσωτερικό του ταξίδι.


Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Pgd

Ψυχολογία, BA

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

6945494044



92 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page