top of page

Δείξε Γενναιότητα στα Δύσκολα - Πρόταση Βιβλίου

Διαβάζοντας το βιβλίο της Brene Brown, «Δείξε Γενναιότητα στα Δύσκολα», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, συνειδητοποίησα πως δεν είναι όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας τα ίδια. Πώς υπάρχουν και εκείνα που οι σελίδες τους αποτελούν το μέσο να ταξιδέψεις βαθιά μέσα σου και να αναθεωρήσεις τις αξίες και τα πιστεύω σου. Να αντιμετωπίσεις στα μάτια τους φόβους σου και να τολμήσεις να ζήσεις χωρίς ενοχές. Και πάνω από όλα να καταφέρεις να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου, με αποδοχή και ενσυναίσθηση.


«Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που νιώθει κανείς

όταν κάποιος άλλος τον βλέπει πραγματικά.

Είναι εξοντωτικό να συνεχίζεις να πολεμάς τον εαυτό σου

όταν κάποιος σε βλέπει και σε αγαπάει»


Brene Brown


Αυτό που βρήκα ξεχωριστό, και που ταυτίστηκα σαν θεραπεύτρια, είναι η χρήση της αυτοαποκάλυψης. Δίχως να σηκώνει το δάχτυλο, κρίνοντας και δίνοντας στείρες συμβουλές από τη θέση του επιστήμονα, η Brown, μοιράζεται με τον αναγνώστη τη ζωή της, τις δυσκολίες της και την πραγματικότητα της. Σπάει τη φαντασίωση της τελειότητας. Δείχνει ευάλωτη και αυτό είναι που κάνει το έργο της διαφορετικό.


Επιτρέπει απλόχερα να ταυτιστείς μαζί της, να πάρεις δύναμη και να σηκώσεις το κεφάλι. Να έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους σου, μέσα από την αξία του μοιράσματος.


«Κάνω αυτό που κάνω πάντα όταν φοβάμαι.

Αιωρούμαι πάνω από τη ζωή μου,

την παρακολουθώ και τη μελετώ,

αντί να τη ζω!»


Brene Brown


Διαβάζοντας τα λόγια της, αναρωτήθηκα πόσες φορές μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο συναντώ ανθρώπους που δεν ζουν. Που παλεύουν να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Που παλεύουν με την πυρηνική ανάγκη τους για αποδοχή. Αποδοχή από τους άλλους. Και συχνά τους προσκαλώ να αναρωτηθούμε μαζί: «Πώς θα σε αποδεχθεί ο άλλος, όταν εσύ δεν αποδέχεσαι το ποιος είσαι;»


«Ο μόνος τρόπος να ανήκουμε πραγματικά,

είναι να παρουσιάζουμε τον αυθεντικό,

ατελή εαυτό μας στον κόσμο,

η αίσθηση του ανήκειν δεν μπορεί ποτέ να είναι μεγαλύτερη

από το επίπεδο της αποδοχής του εαυτού μας.»


Brene Brown


Όλοι αναζητάμε την θαλπωρή του ανήκειν. Ζούμε σε μία κοινωνία, όπου μαθαίνουμε για να επιβιώνουμε να ικανοποιούμε τους άλλους, χάνοντας ουσιαστικά τον εαυτό μας. Και η Brown, αυτό μοιράζεται μαζί μας στο βιβλίο της. Με ενσυναίσθηση και αγάπη, δίνει στον αναγνώστη όλους εκείνους τους λόγους που χρειάζεται για να βρει το χαμένο του θάρρος και να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Ακόμα και αν πέσει να σηκωθεί.


Μας προσκαλεί να σπάσουμε τα δεσμά, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους, και να αντέξουμε τη μοναξιά μας.


Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, από μία χαρισματική συγγραφέα που μέσα από τη ζεστασιά και την ειλικρίνεια, που ίσως δεν λάβαμε ως παιδιά, μας βοηθά να ανοίξουμε νέους δρόμους στο ταξίδι της αυτογνωσίας, παραμένοντας αυθεντικοί και μοναδικοί.

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Pgd

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

6945494044




126 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page