Πολλά ζευγάρια, νιώθουν πως μέσα από τον ερχομό ενός παιδιού θα ολοκληρωθεί η σχέση τους! Τα συναισθήματα είναι πολλά! Η ευτυχία, όταν η απόφαση είναι κοινή, δεν μπορεί να περιγραφεί! Ένα παιδί όμως, εκτός από χαρά θα φέρει και πολλές #αλλαγές στους ρόλους και τις ευθύνες του ζευγαριού! Αλλαγές οι οποίες πολλές φορές είμαι κομβικές για την πορεία της σχέσης!
Η γυναίκα πλέον γίνεται μητέρα και αναλαμβάνει τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής της!
Πέραν από τις ορμονικές αλλαγές που θα έρθει αντιμέτωπη και θα επηρεάσουν σημαντικά τη καθημερινότητα του ζευγαριού, τα άγχη και οι ανάγκες του μωρού τον πρώτο καιρό, ειδικά για τη νέα μαμά, είναι μια μεταβατική περίοδος που θέλει υπομονή, κατανόηση και αποδοχή από το περιβάλλον της, στο σύνολο του!
Ο #πατέρας , ιδανικά χρειάζεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Το #ζευγάρι πρέπει να επικοινωνεί τις δυσκολίες και να ζητάει όταν νιώθει ότι χρειάζεται βοήθεια. Κανείς μας δεν έχει κάποιο εγχειρίδιο για τον τέλειο γονέα! Όποιες και αν είναι οι συμβουλές και οι καθοδηγήσεις από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να επεξεργάζονται και να επιλέγουν αναλόγως με τις δική τους προσωπική οπτική και πάντα σε συνεργασία μεταξύ τους.
Πολλές νέες μητέρες τον πρώτο καιρό, επωμίζονται εξ ολοκλήρου την ευθύνη και την ανατροφή του μωρού, αφήνοντας τον πατέρα απέξω. Αυτό ίσως να είναι και ένα πρώτο καμπανάκι για κάποια μετέπειτα δυσλειτουργία στη σχέση του ζευγαριού, καθώς ο πατέρας νιώθει ανίκανος και εκτός του οικογενειακού δεσμού. Χρειάζεται να τον προσκαλεί, να τον υπολογίζει και του δίνει ευκαιρίες να αναλάβει τον ρόλο του ως γονέας στην ανατροφή του παιδιού! Να του δείξει ότι τον εμπιστεύεται! Επίσης η στάση του νέου πατέρα τις πρώτες μέρες με το #μωρό μπορεί να θολώσει τα νερά της νέας οικογένειας! Ένας πατέρας αδιάφορος, που δεν συμμετέχει και δε βοηθάει, σίγουρα θα δημιουργήσει συναισθήματα θυμού και απόγνωσης στη σύντροφο του.
Ο πρώτος καιρός με το μωρό λοιπόν χρειάζεται το ζευγάρι ενωμένο, ανοιχτό και διαθέσιμο να ανακαλύπτουν μαζί κάθε στιγμή αυτού του όμορφου ταξιδιού.
Τι συμβαίνει όμως όταν το μωράκι αρχίζει να μεγαλώνει; Όταν πλέον κοιμάται περισσότερες ώρες, οι ανάγκες του είναι πλέον διαχειρίσιμες και υπάρχει περισσότερος προσωπικός χρόνος για τους γονείς;
Εδώ έρχεται ένα μεγάλο και καίριο ζήτημα για το κατά πόσο μία μητέρα χάνετε μέσα στο ρόλο της και ξεχνάει το ότι παραμένει γυναίκα! Πολλές περιπτώσεις γυναικών βιώνουν ενοχικά οποιαδήποτε ενασχόληση με τον εαυτό τους, η με τον σύντροφο τους, σαν να στερούν κάτι από το παιδί τους.
Και όμως σε όλα χρειάζεται μια ισορροπία!
Για να μπορέσει το ζευγάρι να επιβιώσει και να διατηρήσει τον ερωτισμό και τον ρομαντισμό μέσα στη σχέση χρειάζεται να γίνουν υποχωρήσεις και θυσίες και από τις δύο μεριές. Είναι σημαντικό να μη βάζουμε το παιδί μπροστά σαν #δικαιολογία για όλα όσα θέλουμε να αποφύγουμε σε σχέση με τον σύντροφο μας. Το θέμα του ύπνου για παράδειγμα, έχει αναλυθεί από πολλούς. Είναι κάτι πολύ προσωπικό στο πώς ο κάθε γονέας θέλει να αναθρέψει το παιδί του και το πότε θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κοιμηθεί στο δωμάτιο του, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί πλέον δεν νιώθει και ο ίδιος την ανάγκη να έχει ιδιωτικό χώρο και χρόνο με τον σύντροφο του!
Χρειάζεται να αναρωτηθούμε πως βιώνουμε εμείς οι ίδιοι το νέο μας ρόλο και πόσο πολύ φροντίζουμε τον εαυτό μας λοιπόν.
Πόσο μας λείπει η #συντροφικότητα και η στιγμές στοργής με τον άνθρωπο μας και ποιες από αυτές έχει έρθει και έχει αναπληρώσει το μωρό. Σε τι βαθμό νιώθουμε #ενοχή και ανικανότητα να επανέλθουμε (μέσα σε λογικά πλαίσια) και να ανακτήσουμε τις αξίες και τη δυναμική μας. Πώς βλέπουμε πλέον τον σύντροφος μας και το βασικότερο όλων ακούμε τα παράπονα που ίσως γίνονται και κρυβόμαστε πίσω από τον νέο μας ρόλο, νιώθοντας ανήμποροι να τα αντιμετωπίσουμε.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να επιβιώσουμε σα ζευγάρι πρέπει σταδιακά να επαναφέρουμε κάποιες παλιές κοινές αγαπημένες συνήθειες στην νέα μας πραγματικότητα. Αν υπάρχει η δυνατότητα και βοήθεια από το περιβάλλον, να οργανώσουμε κάποια έξοδο η μια μικρή εξόρμηση σαν ζευγάρι! Να φροντίζουμε τον εαυτό μας, εσωτερικά και εξωτερικά και να ακούμε ο ένας τον άλλον.
Όχι! Αν ως γονείς που και που κλέβουμε λίγο χρόνο, για να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, δε σημαίνει ότι στερούμε κάτι από το παιδί μας. Ίσα ίσα, θέτουμε γερά θεμέλια στη σχέση μας, και το παιδί μας μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον με στοργή, φροντίδα, αλληλοεκτίμηση και σεβασμό. Εικόνες που θα το βοηθήσουν στην ανατροφή του, το ίδιο αργότερα ως ενήλικας να επιλέξει και να δημιουργήσει υγιής σχέσεις!
Αρχική δημοσίευση
allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Pgd
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη
6945494044
Comments