top of page

Διακοπές σε camping με τα παιδιά: Ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και αυτονομία!

Πλέον λόγω των συνθηκών όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν τις διακοπές σε #camping ! Πέραν από την οικονομική φύση της επιλογής αυτής, τα οφέλη για τα παιδιά και για την #οικογένεια ως σύστημα είναι πολλά, και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές! Τα #παιδιά δρουν και παίζουν ελεύθερα στη φύση, χωρίς περιορισμούς, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.


Ο χώρος άπλετος, τους δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη φύση, τη θάλασσα, να  παίξουν, να σκαρφαλώσουν, να λερωθούν! Όλα όσα δηλαδή τους στερεί η ζωή και η καθημερινότητα στην πόλη. Γνωρίζουν, παίζουν και αλληλοεπιδρούν με άλλα παιδιά, ανακαλύπτουν και μοιράζονται εμπειρίες ,οι οποίες θα τα συντροφεύουν για μία ζωή. 


Μέσα από αυτή την εμπειρία, τα παιδιά  αποκτούν εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους!


Αυτονομία

Το camping και οι οικογενειακές διακοπές είναι μία ευκαιρία για να νιώσουν τα παιδιά ικανά και υπεύθυνα. Ως γονείς μπορούμε να τα εμπιστευτούμε και να τα εμπεριέξουμε στο πλάνο διαβίωσης δίνοντας τους μικρές αρμοδιότητες! Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που ξεκινάμε την οργάνωση των οικογενειακών διακοπών. Μπορούμε να το κάνουμε να φανεί ως παιχνίδι και να οργανώσουμε όλοι μαζί την εγκατάσταση μας στο camping! Από το στήσιμο της σκηνής μέχρι την καθημερινές μας υποχρεώσεις (φαγητό, ρούχα, καθαριότητες). Να μοιράσουμε τις δουλείες και κάθε μέλος της οικογένειας να είναι υπεύθυνο για κάτι. Έτσι δείχνουμε στα παιδία πως τα εμπιστευόμαστε και τα βοηθάμε να γίνουν αυτόνομα και ικανά να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις και να οργανώνουν τις δραστηριότητες τους, σκεπτόμενα συλλογικά, και οι διακοπές μας γίνονται πλέον οικογενειακή υπόθεση.


Παιχνίδι στη φύση vs Τεχνολογία

Όλο και περισσότεροι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την επίδραση που έχει στα παιδιά σήμερα η τεχνολογία. Οι διακοπές στο camping είναι μία υπέροχη ευκαιρία για να καταφέρουν τα παιδιά μας να ξεφύγουν λίγο από τις οθόνες. Θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν με άλλα πράγματα (ποδήλατο, διάβασμα, επιτραπέζια, κλπ), αλλά και στους γονείς να ξεφύγουν από τους περιορισμούς και τα άγχη της καθημερινότητας και να παίξουν όλοι μαζί! Η επαφή με τη φύση και η αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά, αλλά και τα μέλη της οικογένειας, βοηθά τα παιδιά να αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο και να συνδεθούν ξανά με τη παιδικότητα, τη ξεγνοιασιά και την ανεμελιά τους! Οι οικογενειακές σχέσεις επιδιορθώνονται και όλα τα μέλη αποκτούν και μοιράζονται πραγματικές εμπειρίες. 


Εξερεύνηση

Η επαφή με τη φύση προσφέρει απλόχερα, αμέτρητα ερεθίσματα στα παιδιά! Σκαρφαλώνουν, σκάβουν, τρέχουν, ισορροπούν, κολυμπούν, δημιουργούν. Η αυτονομία και η ανεξαρτησία που αποκτούν, οδηγεί σταδιακά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης τους! Γίνονται πιο παρατηρητικά, λόγω των πολλαπλών ερεθισμάτων και οξύνονται οι αισθήσεις τους!


Παίζουν και δρουν ελεύθερα, διερευνώντας και δημιουργώντας τα δικά τους #όρια !


Κοινωνικοποίηση και ομαδικότητα

Η πρώτη ομάδα που μαθαίνουν να δρουν τα παιδιά είναι η οικογένεια. Η επαφή και η επικοινωνία με άλλες οικογένειες και άλλα παιδιά, οι νέες γνωριμίες και οι φιλίες που αναπτύσσουν με μέλη από οικογένειες (άγνωστες μέχρι τότε) από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες. Οι #σχέσεις που αναπτύσσονται και οι εμπειρίες που συλλέγουν, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους!


Δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία της επιλογής, ακονίζοντας έτσι την κριτική τους σκέψη.


Ευκαιρία για το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά!

Φυσικά τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά και τους #γονείς ! Σε ένα ασφαλές περιβάλλον σαν και αυτό, με άλλες οικογένειες και οι γονείς βρίσκουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αλληλοεπιδράσουν με άλλα ζευγάρια! Να μοιραστούν εμπειρίες, να ανακουφιστούν, να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν. Να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά, αλλά και να χαλαρώσουν λίγο παρέα με τον σύντροφο τους!!! Καθώς τα παιδιά είναι συνεχώς απασχολημένα με διάφορες δραστηριότητες, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στο ζευγάρι να ξεκουραστεί μαζί! Να χαλαρώσουν και ξεφύγουν από τα άγχη και τις ευθύνες της καθημερινότητας μέσα από την επαφή με τη φύση!


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οικογένειες, κάνουν σταθερά διακοπές στο ίδιο camping για πολλά χρόνια και τα παιδιά τους μεγαλώνουν μαζί και κάθε χρόνο ανυπομονούν για το επόμενο καλοκαίρι! Οι οικογενειακές διακοπές σε camping έχουν πολλαπλά οφέλη για όλα τα μέλη της οικογένειας.


Αξίζει λοιπόν να τους δώσετε την ευκαιρία και να αφεθείτε σε μία εμπειρία ζωής! Και να κλείσετε ραντεβού με τους νέους φίλους σας για τις επόμενες διακοπές σας μαζί.


Αρχική δημοσίευση

allaboutparents.gr | Positive Parenting

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Pgd

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

69454940447 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page