top of page

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και τα Social Media είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί και εξελίσσεται ραγδαία. Μία ανησυχητική συνθήκη, που χρειάζεται να μας προβληματίσει, όταν η συμπεριφορά ξεφεύγει από τον έλεγχο του ατόμου, και το οδηγεί σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές

Τι κάνει το Διαδίκτυο ελκυστικό προς το άτομο;


Πέραν από τα θετικά χαρακτηριστικά, τα οφέλη και τη διευκόλυνση που έχει προσφέρει στην καθημερινότητα μας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους χρήστες. Είναι ένα μέσο το οποίο έχει εύκολη πρόσβαση και προσφέρει ανωνυμία στο χρήστη. Το κόστος είναι μικρό και εφικτό, προσφέρει ένα διαδραστικό περιβάλλον και το πιο σημαντικό, μας επιτρέπει να συνάπτουμε γνωριμίες, με μία ψευδή ασφάλεια.


Το άτομο καταφεύγει στη χρήση με απώτερο στόχο την αμποσυμπίεση από μία δύσκολη καθημερινότητα. Μέσα από την εικονική πραγματικότητα που επιλέγει και σταδιακά βυθίζεται, το άτομο καταφέρνει να αποφύγει αρνητικά συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Καταπνίγει τον φόβο, τη μοναξιά, τη θλίψη και το θυμό του! Νιώθει ασφαλής σε ένα φαινομενικά αποστειρωμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον.


Το Διαδίκτυο και τα προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική ζωή του ατόμου.


Σταδιακά, όσο εγκλωβίζεται μέσα σε αυτή τη πρακτική, τόσο το κοινωνικό του περιβάλλον, όσο και το ίδιο το άτομο έρχονται αντιμέτωπα με τις αρνητικές συνέπειες. Όπως και με κάθε μορφή εξάρτησης, όταν δεν υφίσταται η χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητα του, το άτομο μοιάζει ανήμπορο να διαχειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση της πραγματικής ζωής.


Αποσύρεται και απομονώνεται, βρίσκοντας πλέον ευχαρίστηση και αποδοχή μέσα από τη συντροφιά της οθόνης. Απορρίπτοντας τον κοινωνικό του κύκλο και αποστειρώνοντας τη προσωπική του ζωή, βυθίζεται καθημερινά σε μία νέα πραγματικότητα. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν πλέον κεντρικό ρόλο στη ζωή του ατόμου. Το άτομο αποκόβεται από τους φίλους, την οικογένεια του και την εργασία ή το σχολείο του, Η χρήση κατακλύζει την καθημερινότητα του, σε ανησυχητικό βαθμό!

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν την εξάρτηση;

Είναι αδιαμφησβήτητο πως δεν σημαίνει, πως όλοι όσοι έχουν μία έντονη και καθημερινή τριβή με το διαδίκτυο θα αποκτήσουν μία ανησυχητική, εθιστική συμπεριφορά. Πρέπει να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένοι παράγοντες, που αυξάνουν την επικινδυνότητα. Η προσωπικότητα του ατόμου - χρήστη είναι ένας από αυτούς. Ένα εσωστρεφές άτομο, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να στραφεί στη μοναξιά της οθόνης. Σημαντικό ρόλο παίζουν υποκείμενες ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η κοινωνική φοβία, κ.α. Τέλος αν υπάρχουν ανάγκες για το άτομο, που νιώθει πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Ή ικανοποιούνται ευκολότερα με τη βοήθεια του διαδικτύου.⠀


Αν εντοπίσουμε κάποια στοιχεία στη συμπεριφορά τη δική μας, η κάποιου στο περιβάλλον μας είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τη βαρύτητα της συμπεριφοράς του. Χωρίς να γίνουμε επιθετικοί ή επικριτικοί, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να πλησιάσουμε το άτομο, ώστε να κατανοήσει το ίδιο το βαθμό απόσυρσής του. Και αν κρίνεται απαραίτητο, να συνεργαστούμε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.


Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Pgd

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

6945494044


Εθισμός στο Διαδίκτυο: Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

87 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page